Ring oss idag! 0340 69 00 00. Öppettider: Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
VÄLJ RÄTT GOLV
VÄLJ RÄTT GOLV

VÄLJ RÄTT GOLV

5 februari 2024

Valet handlar förstås främst om tycke och smak. Ska golvet matcha övrig inredning och stilen på huset? Eller ska man bryta av med något annorlunda? Ska det vara diskret och lugnt eller sticka ut och ta för sig? Golvvalet har stor påverkan på intrycket av ett rum. Mörkare trägolv, till exempel, ger en mer stämningsfull och ombonad känsla. Medan ljusare golv lyser upp rummet och får det att verka luftigare och större.

I äldre hus är klassiska material som trä och linoleum allra vanligast, men även sten och klinker är vanligt. I modernare hus väljer många modernare material som laminat , plast och vinyl. Eller heltäckningsmatta.

Golvvalet är också en fråga om hållbarhet. I hall och kök är slitaget större än i sovrum och vardagsrum. Där kan det vara klokt att välja slitstarka golv som laminat, klinker eller plast.

För att ge dig en överblick över de vanligaste golvtyperna, följer här en kort presentation.

MASSIVT TRÄ

Det massiva trägolvet har en lång tradition här i Norden. Det är stabilt, vackert och stämningsfullt. Plankorna finns i fler olika träslag, bredder och tjocklekar. Ju hårdare träslag och ju tjockare plank, desto längre håller det eftersom det kan slipas om när det slitits ner. Det kan lackas eller oljas, med eller utan färgpigment. Kom ihåg att trä är ett levande material som reagerar och rör sig med variationer i luftfuktigheten. Massiva trägolv är rätt svårt och tungt att lägga själv. 

PARKETT

Parkett är uppbyggt i flera underlagsskikt med ett ytskikt av det valda träslaget. Den konstruktionen gör parkettgolv mindre känsliga för luftfuktigheten. Även parkett kan slipas om beroende på ytskiktets tjocklek. Det kan läggas i husets alla rum utom badrum, eftersom det inte tål särskilt mycket väta.
Stavarna i parketten finns i olika storlekar och mönster. Och golvet kan oljas och lackas. Parkettgolv kommer ofta i hela plankor eller skivor som klickas i varandra, och är relativt enkelt att lägga själv. Det klassiska och vackra parkettgolvet har så kallat fiskbensmönster. Ursprungligen bestod det av massivt trä och lades för hand. Idag finns det även som klickgolv.

LINOLEUM

Linoleum är ursprungligen ett golvmaterial från 1700-talet och tillverkas av naturmaterial som linolja, juteväv, harts, träspån och färgpigment. Linoleum är mycket slitstarkt och används därför ofta i kontorsmiljöer och offentliga miljöer. Däremot tål det inte långvarig väta och passar därför bäst i torra rum.
Idag finns det både som lättlagda plattor och hela mattor. Och i en mängd olika färger och mönster.

LAMINAT

Laminat är ett slitstarkt och prisvärt golv som består av en träkärna och ett plastbelagt ytskikt med tryck. Finns i ett stort antal färger och mönster, även i mycket naturtrogna mönster och strukturer, som till exempel sten, trä, och klinker. De är ofta imponerande lika naturmaterialen, men har förstås inte samma känsla. Laminatgolv finns i olika kvaliteter med olika lång hållbarhet.

KLINKER

Klinker består av hårt pressad lera som bränts i mycket hög temperatur, vilket gör det mycket hållbart och slitstarkt. Därför passar det utmärkt i till exempel en hall eller entré. Men även i badrum, eftersom det är enkelt att hålla rent och tål golvvärme.
Klinker finns i ett närapå oändligt antal färger, mönster och storlekar. Många mönster är inspirerade av traditionell marockansk design och går att variera i det oändliga. Populärt är också klassisk terrazzoklinker (cementmosaik) som ständigt får nya former och variationer.

PLAST/VINYL

Plastgolv är tåliga och står emot väta. Därför används de ofta i badrum och tvättstugor. Det är tunt och lätt, och finns i plattor, ark och på rulle. Antalet färger och mönster är mycket stort, även i mönster av naturmaterial som ofta är förvillande lika originalen. Våtrumsmattor av plast är billigare än klinker och är lätta att hålla rena. Därför är det också ett idealiskt golv för badrum och tvättstugor. Men anlita alltid en fackman om du vill lägga våtrumsmatta i badrummet.

HELTÄCKNINGSMATTA

Intresset för heltäckningsmattor (textilgolv) har återigen ökat. Kanske beror det på den varma och mysiga känslan, och på det stora utbudet av olika texturer, färger och tjocklekar. Golven finns både som hela mattor och som plattor som är relativt enkelt att lägga själv. Textilgolv passar särskilt bra i sovrum och barnrum.