Ring oss idag! 0340 69 00 00. Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00 Sön- & helgdagar Stängt
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms

TRÖSKLAR SOM SMÄLTER IN

11 september 2023

En dörr är faktiskt också rent bokstavligen mer än bara en dörr.

Det som vi till vardags kallar ”dörren”, och öppnar och stänger, heter egentligen dörrblad och är bara en del av dörren. Dörrbladet, med handtag och lås, sitter ju monterat i en dörrkarm som ofta också har ett matchande foder (ramen som sitter på väggen runt dörren). På golvet sitter dessutom ofta en tröskel – och vad gäller just tröskeln vill vi bjuda på ett enkelt tips!

MATCHA TRÖSKELN MED GOLVET

När man köper en ny innerdörr med karm från vår leverantör Swedoor ingår en tröskel i lackad ek. Eftersom lackade ekgolv har blivit så populära blir det ofta en snygg matchning – men med ett golv med annat utseende kan tröskeln komma att visuellt sticka ut mer än man önskar.

Lösningen? Att köpa till en tröskel med samma utseende som golvet kostar inte särskilt mycket, men ger desto större effekt på helhetsintrycket. Bara jämför de två bilderna här, där tröskeln i svartlaserad ek verkligen sätter pricken över i på den vackra interiören.

OLIKA TRÖSKLAR FÖR OLIKA RUM

Swedoors laserade trösklar finns i både ek och ask. Ek-trösklarna finns i hela tio olika lasyrer från vitt till svart och ask-trösklarna finns i tre lasyrer. Alla trösklar går dessutom att få i tre utföranden för att passa till hemmets alla rum.

Tröskelplatta är standardvalet som ger god ventilation under dörrbladet och även tillgänglighetsanpassning. Kommer i standardhöjden 9 mm.

Falsad tröskel ger en tätare anslutning mellan dörrblad och tröskel och är att föredra om man vill att den stängda dörren ska ge god ljudisolering. Höjden är 22/14 mm.

En badrumströskel är utformad för att möta uppvik av plastmatta eller tätskikt under klinkergolv och samtidigt ge en ventilationsspringa under dörrbladet. Höjden är 25/9 mm.

 

BYTA UT TRÖSKELN ELLER HELA DÖRREN?

Det är inte bara vid installation av helt nya dörrar som trösklar som matchar ditt till trä- eller laminatgolv är ett bra tips. Swedoors trösklar finns att köpa fristående och att enbart byta ut trösklarna är förstås ett mindre projekt än att montera nya dörrkarmar.

Fundera på hur behoven ser ut i huset. Kanske vill du samtidigt med de nya trösklarna passa på att byta ut en sliten innerdörr mot en likadan ny? I så fall kan du genom att behålla den gamla dörrkarmen bespara dig en hel del arbete.

I Sverige har vi standardiserade mått på innerdörrar och karmar sedan 1972, och så länge din dörr är tillverkad efter detta år och försedd med så kallade "snap-ingångjärn" kommer även ett nytt dörrblad att passa in i din gamla karm. Kontrollera genom att mäta dörren du vill byta ut: dörrbladets tjocklek ska vara 40 mm, höjden antingen 1940 eller 2040 mm och centrummåttet mellan de båda gångjärnen 1540 mm.

Till vårt sortiment av innerdörrar (VillaFönster)