Ring oss idag! 0340 69 00 00. Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00 Sön- & helgdagar Stängt
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
TILLÄGGSISOLERA RÄTT

TILLÄGGSISOLERA RÄTT

11 december 2023

Investeringar i bra isolering betalar sig snabbare än någonsin med dagens prisökningar i energipris och på köpet får du en behagligare boendemiljö.

ISOLERA VINDEN MOT KALLVIND

I många äldre hus kan det vara en god idé att isolera vindsbjälklaget för att minska uppvärmningskostnaderna. I normalfallet är det en relativt enkel åtgärd att genomföra och genom att isolera upp till 40–50 cm kan man nå en stor energibesparing. Vindsbjälklaget kan isoleras med lösull eller skivor av isolering. En fördel med lösull är att det är lättare att få in isoleringen i vinklar och vrår, vilket minskar risken för köldbryggor.

När man tilläggsisolerar vinden i ett hus är det viktigt att se till att vinden är rätt ventilerad även efter tilläggsisoleringen. Säkerställ så att fuktig inomhusluft inte kan komma upp på vinden via till exempel infällda lampor och rörgenomföringar i vindsbjälklaget. Utrymmet ovanför isoleringen ska vara ventilerat så att inte fuktig luft kan tränga sig genom och på sikt orsaka mögelskador.

PASSA PÅ VID FASADFÖRÄNDRING

Att förändra fasaden på ett hus är ett stort projekt, men också ett utmärkt tillfälle att tänka långsiktigt. Att i samband med fasadbytet passa på och tilläggsisolera kommer innebära en förhållandevis liten del av den totala kostnaden – och pengar som du får tillbaka i minskad energiförbrukning. Energimyndighetens rekommendation är att sikta på samma isolerstandard som vid nyproduktion.

Tilläggsisolering av ytterväggarna kan ske på flera sätt. Ett snabbt och enkelt sätt är att montera Parocs heltäckande och fuktsäkra klimatskiva på utsidan av den befintliga isoleringen. Ett annat alternativ är att montera reglar utanpå fasaden och därefter isolera mellan reglarna. Med stenull får du en naturligt hållbar isolering som ger ditt hus både brandskydd och energieffektivitet i en och samma produkt.

”HÅLL KONSTRUKTIONEN VARM”

Äldre hus har ofta någonstans mellan 0–15 cm isolering i väggarna medan nybyggda hus har 25 cm eller mer. I vissa fall är det möjligt att tilläggsisolera invändigt, men förutsättningarna beror på husets konstruktion och måste kollas upp noggrant. Tumregeln vid tilläggsisolering är att hålla konstruktionen varm, vilket betyder att isolera utifrån och in, då det minskar risken för framtida fuktproblem.

När man tilläggsisolerar fasaden är det också viktigt att se till så att det finns ett vindtätt skikt som förhindrar luftrörelser i isoleringen. Vilken typ av vindtätning som passar bäst beror på vilken typ av isoleringsmaterial man väljer. Fråga gärna oss om råd!
 

Till allt från Paroc