Ring oss idag! 0340 69 00 00. Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00 Sön- & helgdagar Stängt
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
Närimpregnerat

Närimpregnerat

Innanför vårt stängsel i Varberg finns vårt systerbolag Varberg Timber och en av Europas modernaste impregneringsanläggningar. Vi imregnerar alltså våra produkter så nära som det bara går.

Det kallar vi för närimpregnerat!

Skillnad på trall & trall

Trall går att köpa på flera olika ställen, givetvis finns stora skillnader i både pris och kvalitet. Hos oss föredrar vi att jobba med något som kallas BRYGGTRALL

Läs mer

(Välj butik)

Vad är egentligen tryckimpregnering?

Tryckimpregnering är ett prisvärt och effektivt skydd mot röta, svamp och skadedjur. Det är en industriell process som ger en djup inträngning och hög upptagning av träskyddsmedel i virket, oftast furu. Om rätt impregnerat virke används på rätt plats kan man förvänta att träet behåller sin funktion i 20 år eller mer.

Förr innehöll impregneringen miljöfarliga tungmetaller, men så är inte fallet längre. Vanligast är vattenlöslig saltimpregnering med koppar, vilket ger virket den karaktäristiska gröna färgen. Det finns även tryckimpregnerat virke som är brunpigmenterat. Båda varianterna grånar med tiden.

Impregnerad trall är det hållbaraste valet enligt en livscykelanalys (LCA) av IVL Svenska Miljöinstitutet och Teknologisk Institut i Danmark. Studien jämförde tryckimpregnerad furu NTR AB, tropisk ipe, betongplattor, sibirisk lärk samt tysk och kinesisk komposit. LCA beräknar miljöpåverkan under en produkts hela livscykel – från att naturresurser utvinns till dess att produkten inte används längre och måste tas om hand.

citat

"Ett altandäck med tryck-impregnerad svensk furutrall belastar klimatet minst och avger lägst CO2"

Tänk på detta om du väljer tryckimpregnerat

Träets egenskaper

Tryckimpregnerat virke har samma egenskaper som obehandlat virke när det gäller fuktrörelser och sprickbildning.

Undvik bearbetning

Bearbetning bör undvikas eftersom det blottar kärnveden och ändträet. Är kapning ändå oundvikligt ska ändträytorna bestrykas med lämpligt träskyddsmedel, såsom penetrerande grundolja. 

Ytbehandling är valfritt

Virket behöver inte underhållas ur rötskyddssynpunkt, men kan målas eller ytbehandlas med träolja för att motverka fiberresning och sprickbildning. Mät ytfuktkvoten innan du stryker träet med färg, den får inte överstiga 16 procent.

Återvinn allt virke

Allt överblivet tryckimpregnerat virke – även småbitar – ska lämnas in till kommunens återvinningsanläggning.
Det gäller såväl nytt som gammalt tryckimpregnerat virke.