Ring oss idag! 0340 69 00 00. Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00 Sön- & helgdagar Stängt
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
Närimpregnerat

Närimpregnerat

Innanför vårt stängsel i Varberg finns vårt systerbolag Varberg Timber och en av Europas modernaste impregneringsanläggningar. Vi imregnerar alltså våra produkter så nära som det bara går.

Det kallar vi för närimpregnerat!

Skillnad på trall & trall

Trall går att köpa på flera olika ställen, givetvis finns stora skillnader i både pris och kvalitet. Hos oss föredrar vi att jobba med något som kallas BRYGGTRALL

Läs mer

(Välj butik)

Trallinstruktion

Lägg trall som står pall

Utvändigt monterade trallbrädor måste alltid monteras med hänsyn till träets svällning och krympning, något som sin tur beror på trallens fuktkvot vid montage. Med det i åtanke uppdaterade branschorganisationen Svenskt Trä sina rekommendationer för läggning av trall år 2019. Vi har sammanfattat de viktigaste punkterna.

1

1

Trallbrädor ska i första hand monteras med bästa sidan vänd uppåt och får aldrig monteras utan springa. När du lägger trallbrädorna ska detta ske med rätt avstånd kant-till-kant. Rätt avstånd beror både på trallbrädans bredd och träslag. För den vanligaste tralltypen, NTR-klassad impregnerad furutrall, är rätt avstånd enligt tabellen

BREDD AVSTÅND KANT-KANT
95 mm 100 mm
120 mm 126 mm
145 mm 152 mm

2

Trallskruvarna eller kamspiken bör alltid monteras minst 30 mm från kanten på långsidan. Detta för att minska risken för sprickor i trallbrädan. När du kommer till ändträet rekommenderas att förborra för trallskruvarna för att ytterligare minska risken för sprickor.

3

3

Trallskruven ska också monteras vinkelrätt mot trallbrädans översida. Montera så att skruvhuvuden eller spikskallar kommer i nivå med trallbrädans yta på översidan. Drar man ner skruven djupare riskerar man fuktsamlande fickor och missfärgning (figur 2).

4

4

När du monterar trallbrädan ska hela golvbjälken fuktskyddas med en längsgående remsa av grundisolerings­papp (se figur 3). Även bärlinan mot väggen och/eller husgrunden bör skyddas med grund- isoleringspapp. Undvik så  ångt det är möjligt att skarva trallbrädorna. Om du trots allt måste skarva ska du använda dig av så kallad stumskarv och spikreglar. Detta för att kunna ha 45 mm marginal från ändträet till trallskruven för att motverka sprickbildning.