Ring oss idag! 0340 69 00 00. Öppettider: Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
Vad är BASTA-systemet?

Vad är BASTA-systemet?

Syftet är att användaren ska få hjälp att göra medvetna val för att kunna fasa ut ämnen med farliga egenskaper från bygg- och anläggningsprodukter. BASTA gör en bedömning av produktens innehåll där den sedan kategoriseras i något av BASTAS bedömningsnivåer. Den högsta och bästa kriterienivån BASTA, begränsar utfasnings- och riskminskningsämnen.

BETA är en lägre nivå som begränsar utfasningsämnen och DEKLARERAD är den lägsta nivån där produkten inte uppfyller kriterierna för BASTA eller BETA. Om en produkt har blivit bedömd i BASTA-systemet så kommer bedömningen framgå på produktsidan i vår e-handel.

Betygsnivåer & symboler

Betygsnivåer har införts i BASTA-systemet för att underlätta tolkningen av artiklarnas prestanda.

Basta

BASTA-nivån är den högsta nivån i systemet. Produkter som uppfyller denna nivå uppfyller kriterier som begränsar utfasningsämnen och riskminskningsämnen enligt Kemikalieinspektionens ”PRIO-verktyg”.

Basta beta

BETA-nivån är den näst högsta nivån i systemet. Produkter som uppfyller denna nivå uppfyller kriterier som begränsar utfasningsämnen enligt Kemikalieinspektionens ”PRIO-verktyg”.

basta deklarerad

Produkter som registreras med denna betygsnivå klarar inte samtliga kriterier för att nå BASTA- eller BETA-nivån. För att kunna registrera en produkt som DEKLARERAD krävs fullständig kunskap om produktens innehåll och vilka kriterier som uppfylls eller ej.

beta till basta

Denna betygsnivå gäller endast för kemiska produkter som förändras kemiskt när de använts, till exempel via härdning eller torkning. Betygsnivån innebär att produkten vid leverans uppfyller betygsnivå BETA men att den i sitt inbyggda skede klarar nivå BASTA.

deklarerad till basta

Denna betygsnivå gäller endast för kemiska produkter som förändras kemiskt när de använts, till exempel via härdning eller torkning. Betygsnivån innebär att produkten vid leverans uppfyller betygsnivå DEKLARERAD men att den i sitt inbyggda skede klarar nivå BASTA.

Hur erhåller en artikel en viss betygsnivå?

På sidan Kriterier kan du ta del av vilka krav som ställs på en artikel för att uppnå ett specifikt betyg.

Här kan du läsa allt om BASTA-systemet