Loading...

Din varukorg är tom.

{{item.Brand != '' && item.Brand + ' ' || ''}}{{item.Name}}
{{item.PriceItem.SpecialPriceDate}} Ord.pris
Art.nr {{item.Sku}} Lagervara Beställningsvara
Stäng
Vi har allt för ditt tak!

Tak

Kom till oss med din ritning så tar vi fram allt till ditt tak.

Spar energi med tilläggsisolering!

En stor del av bostadens värme smiter ut genom taket. Passa på att tilläggsisolera när du renoverar så kan du minska energiförbrukningen.
Att isolera taket är ofta det som lönar sig bäst för att sänka värmekostnaderna, framför allt i äldre byggnader. Dessutom reducerar det risken för fuktskador, förbättrar innemiljön och bidrar till ett bättre klimat.

Alla tak går att isolera, även låglutande och med solceller
Olika typer av isolering har olika fördelar. Vilken du ska ha avgörs bland annat av husets konstruktion och det U-värde som krävs, för tak bör det ligga under 0,12. Med PIR-skivor kan du isolera effektivt utan att påverka den totala tjockleken. Med stenull från Paroc ges en ekologisk isolering som är värme-, brand- och ljudisolerande.

Närproducerade takstolar

Takstolar är en mycket, mycket kritisk del av husbygget så ta inga onödiga risker. Det blir dessutom ekonomiskt smartare både i tid och pengar att beställa färdiga takstolar, än att försöka själv. CE-märkta takstolar är obligatoriska och märkningen garanterar att de klarar den belastning som utlovas.

Vi är stolta att säga att vi har närproducerade takstolar.
En takstol från Varberg Timber är billigare än en takstol byggd på plats – och stabilare. Våra konstruktörer tar fram den byggnadstekniskt och ekonomiskt bästa konstruktionen för respektive byggnation. Detta innebär att våra takstolar nästan kan se ut hur som helst.

Var rätt om dig på taket! 

Den allra vanligaste orsaken till skador inom byggsektorn är fallolyckor. Därför finns det nu krav på att man ska förebygga fallrisker redan vid höjder på två meter eller mer vid byggnads- och anläggningsarbete.

Gemensamma skyddsåtgärder
Det är viktigt att skapa rätt förutsättningar – innan jobbet startar. I första hand rekommenderas skyddsräcke, arbetsplattform, arbetskorg, ställning eller skyddsnät. Ska du använda byggställning, välj en som är anpassad till behovet. Det är också viktigt att den monteras av professionellt utbildad personal.
Om det inte går att använda gemensamma skydd eller om arbetet är så kortvarigt att det inte är rimligt att montera och använda gemensamma skydd får man använda personlig fallskyddsutrustning som skyddar varje enskild medarbetare. På Arbetsmiljöverkets webbplats hittar du bra information om hur du säkrar din arbetsplats. Där kan du också ladda hem broschyren ”Skydda dig mot fallrisker”. Eller kom in till oss så hjälper vi dig.

Personlig fallskyddsutrustning
Utöver det vanliga skyddet med bland annat rätt yrkeskläder, skor, bygghjälm med mera, har vi personlig fallskyddsutrustning. Den består av en helsele, ett kopplingssystem med falldämpande funktion och en förankringsanordning. Din personliga skyddsutrustning ska besiktigas varje år och kontrolleras innan varje användning. Det är viktigt att du har utbildning i hur utrustningen ska användas och får chans att prova den innan du börjar arbetet på taket. Lika viktigt är att du inte arbetar ensam, utan har kollegor som kan komma till undsättning om det skulle behövas.

Återbruka det du kan...
Många tak går att återanvända. Takpannor i tegel och betong samt skifferplattor är väl lämpade för att användas på nytt. Även yngre vass-, strå och halmtak kan återanvändas, genom att materialet rullas av taket och binds till nya kärvar. I vissa kommuner finns återbyggdepåer som tar emot material, och på sajter som blocket.se eller byggigen.se kan du själv sälja vidare gammalt takmaterial. Det som inte går att återbruka lämnar du på din lokala återvinningscentral. 

… och återvinn resten
Skiffer samt takpannor av tegel eller betong sorteras alla som jord, sten, tegel och betong. Plåttak sorteras som metall och takpapp som brännbart avfall. Vass-, strå- och halmtak samt gröna tak är komposterbara. Impregnerat virke kan ge utsläpp av miljöfarliga ämnen och ska därför lämnas till särskild förbränningsanläggning med tillstånd, kontakta kommunens miljöförvaltning för mer information. Shingeltak innehåller bitumen och lämnas därför som farligt avfall. Takpannor i eternit sorteras som asbest och eternit, dessa ska vara inplastade och förpackningen väl försluten när den placeras i insamlingsbehållaren.

CHECKLISTOR FÖR TAKÄGARE

Checklistor är alltid bra! Vad ska du tänka på när du kontrollerar ditt tak?
Samt tips vad du skall tänka på vid evt. takbyte. 

KONTROLLERA TAKET

Taket drabbas hårt av naturligt slitage, inte minst på grund av väderväxlingar.

Därför bör taket ses över en gång på våren och en gång på hösten.

TAKBYTE

Här har vi sammanställt tio vanliga misstag vid takbyte – och hur du undviker dem.

Läs gärna detta innan du sätter igång med ditt takprojekt!