Ring oss idag! 0340 69 00 00. Öppettider: Vardagar 06:30 - 17:00 Lördagar 9:00 - 12:00
  • Lånesläp
  • Fri byggrådgivning
  • Noga utvalda artiklar
Välj butik
Butik
Varbergs Trä Varberg
Susvindsvägen 22
432 32 Varberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt
Butik
Varbergs Trä Falkenberg
Plankagårdsvägen 3
311 45 Falkenberg
Öppettider
  • Mån-Fre 06:30 - 17:00
  • Lör Stängt
  • Sön Stängt

Varukorg

Produkter
Antal
à-pris
Summa med moms
DAGS FÖR FÖNSTERBYTE? TA HJÄLP AV EN FÖNSTERVÄLJARE!

DAGS FÖR FÖNSTERBYTE? TA HJÄLP AV EN FÖNSTERVÄLJARE!

12 januari 2023

Genom att sätta in nya fönster kan du inte bara lyfta upp framtoningen på ditt hus eller din stuga. Du kan också märkbart minska dina uppvärmningskostnader. Med tillverkarnas tekniska innovationer och olika smarta tillval är möjligheten att skräddarsy dina fönster större än någonsin.

 

Var ska du då börja? I Verktygslådan här på vår hemsida hittar du guider och tips för en rad olika hemmaprojekt och här hittar du också FÖNSTERVÄLJARE från våra leverantörer Elitfönster, SP Fönster och Traryd Fönster. Med fönsterväljarna tar du dig smidigt genom vart och ett av stegen nedan för att hitta de perfekta fönstren till ditt hus.

 

STILEN PÅ FÖNSTERNA

Korrekt monterade kvalitetsfönster kan överleva i många, långa år i ditt hus, så se till att välja rätt från början. Fönstren utgör en stor del av husets karaktär och grundregeln är att följa husets arkitektur när man byter fönster. Om du ändå har lust att bryta av stilen i ditt äldre hus med fönster i en mer modern form: visa upp några bilder av ditt hus för oss så hjälper vi dig med tips!

 

MATERIAL OCH FÄRG

Stommen i svensktillverkade fönster är oftast svenskt trä, som tack vare sin förnybarhet och energisnåla framställning är ett både prisvärt och miljövänligt material. Fönster som kombinerar en stomme av trä med en utsida klädd i aluminium är mer motståndskraftiga mot väder och vind än rena träfönster och kräver mindre underhåll. Du kan välja samma kulör till trä- och aluminiumdelen – alternativt olika kulörer för att matcha husets ut- respektive insida.

 

FÖNSTERNAS UTFORMNING

När du kommer till valet av utformningen på dina nya fönster, det som på fackspråk kallas hängning, har du chansen att fundera över vilka praktiska egenskaper som du vill att dina nya fönster ska ha. Kanske finns den fönsterserie som du är intresserad av inte i alla de hängningar vi visar här, men det kan i alla fall vara bra att känna till möjligheterna.

 

 SIDOHÄNGT

Sidohängda fönster har gångjärn och beslag i sidorna och öppnas utåt. Enkelheten i konstruktionen är en fördel och du kan vädra utan att tömma fönsterkarmen. Kom bara ihåg att detta är en fönstertyp som måste putsas utifrån.

 

ÖVERKANTSHÄNGT

Överkantshängda fönster kallas de oftast långsmala fönster som har beslag i nederkanten och öppnas utåt. Fönstertypen är ofta ett smart val i utrymmen med begränsat svängrum såsom källare, garage och tvättstuga.

 

VRIDFÖNSTER

Vridfönster öppnas utåt i nederkanten och kan dessutom vridas runt ett halvt varv vertikalt. Du kan enkelt ställa fönstret i ett regnskyddande vädringsläge och komma åt att putsa utsidan inifrån.

 

SIDESWING

Sideswing är en lite mindre vanlig fönstertyp som öppnas utåt som ett sidohängt fönster, men som även kan rotera horisontellt så att du kommer åt att putsa utsidan inifrån.

 

DREH-KIPP

Dreh-kipp öppnas inåt, i överkant eller som sidohängt, beroende på hur du vrider handtaget. Fönstret ger barn- och regnsäker vädringsfunktion och är enkelt att putsa inifrån. För att öppna på vid gavel måste fönsterkarmen tömmas.

 

FAST KARM

Det är inte överallt som man behöver ett fönster som kan öppnas. Fasta fönster kostar mindre och överträffar öppningsbara fönster när det gäller isolering och säkerhet.

 

RÄTT MÅTT PÅ FÖNSTRET

När du ska ange måtten på dina fönster är det den yttre gränsen på fönsterkarmen som gäller. Måtten ska alltid anges i ordningen bredd X höjd. När du ska ange hur fönstret är hängt ska du utgå från den sida av fönstret där gångjärnen sitter. För fönster som öppnas utåt gäller alltså sett från utsidan och för fönster som öppnas inåt gäller sett från insidan.

 

SPRÖJS OCH ANDRA TILLVAL

Spröjs är ett måste för att sätta stilen i många äldre hus, men kan också passa i hus med nyare stil. I fönsterväljarna får du en bra överblick av hur dina fönster kan se ut med olika spröjskombinationer. Plisségardin, friskluftsventil, handtag med barnskyddsspärr och glas med insynsskydd eller solskydd är exempel på andra tillval som du kan göra till dina fönster i Fönsterväljarna.

Lycka till!